HOE KRIJG IK MINDER (LAST VAN) STRESS?
   

Nog even deze klus doen, nog even deze afspraak, nog even dat project afmaken. Als dat af is rust ik wel uit. Maar dan kwam er weer wat en was het weer ‘nog eventjes dit. (Annette, 35)

Stress- en burn-out begeleiding

Eén van de meest typerende uitspraken van deze tijd is “druk, druk druk!”. Als mensen voortdurend blootstaan aan stresssituaties en niet voldoende rust en ontspanning krijgen, heeft zowel het lichaam als de geest niet voldoende gelegenheid om te herstellen. De draaglast wordt dan groter dan de draagkracht. Er kunnen dan klachten ontstaan zoals slapeloosheid, concentratieproblemen, geïrriteerdheid, gejaagdheid, het gevoel niet meer te kunnen ontspannen, spijsverteringsklachten, hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en depressieve gevoelens. En als dit lang genoeg duurt overspannenheid of burn-out. Het lichaam en de geest geven dan een heel duidelijk signaal: “het is genoeg geweest, op deze manier houden wij het niet vol!”.

Met stressconsultancy leer je weer nieuwe energie op te doen, bij te komen, te ontdekken wat de grootste stressoren in je leven zijn, veranderingen aan te brengen en om te leren gaan met stress. Als gecertificeerd stressconsultant en ervaringsdeskundige zal ik je hierin begeleiden met gesprekken (live of online), oefeningen, huiswerkopdrachten en/of e-learning.

Afhankelijk van je klachten en je wensen wordt in overleg met jou een maatwerkprogramma opgesteld. Mogelijke onderdelen hiervan zijn:

  1. Stresstest of Burn-out test
  2. Wat is stress en wat doet het met mijn lichaam en geest?
  3. Inventarisatie van stressgevende situaties en factoren in je leven. (Wat geeft nog positieve energie, wat gaf je vroeger energie (energiegevers) en waar zitten de energievreters? Het opstellen van een prioriteitenlijst om stapsgewijs verbeteringen aan te brengen.
  4. Het opbouwen van zelfvertrouwen om inzicht te krijgen in wat je allemaal wel goed doet.
  5. Methodes om weer "bij te komen".
  6. Methodes en korte oefeningen om beter te leren ontspannen.
  7. Inzicht krijgen in jouw copingstijl, dat is de manier waarop jij omgaat met stress in allerlei situaties. Leren hoe je anders met situaties om kunt gaan.
  8. Inzicht krijgen in de belangentegenstellingen in je leven (werk-privé, leidinggevende-werknemer) en hoe je hier beter mee om kunt leren gaan. Wie zijn de "steungevers" en wie zijn de "vermoeiers" of "uitputters" in je leven?
  9. Time-management vanuit jouw persoonlijkheid.
  10. Inzicht krijgen in je eigen (mogelijk onbewuste) overtuigingen en leren hoe je deze positiever kunt inzetten of veranderen.
  11. Opstellen van een plan van aanpak voor de langere termijn.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.